Vítejte na našich stránkách

Dětský domov, Základní škola a Mateřská škola Ledce, příspěvková organizace

Návštěva Asijského muzea v Ledcích

Mezi naučné vycházky žáků za poznáním památek a zajímavostí svého regionu, se může zařadit návštěva kluků a děvčat ze Základní školy a Mateřské školky „ Dráček v Zámečku“ při Dětském domově v Ledcích-Šternberku do Malého asijského muzea v obci Ledce. Poslední dubnový pátek byly děti hosty muzea, které je jediné toho druhu v naší republice.

 

Letos v srpnu to bude již deset let, kdy bylo oficiálně otevřeno pro veřejnost. Prostory staré bývalé školy (1897) se díky snaze známého mongolisty a sinologa Jiřího Šímy, jeho manželky, výtvarnice Baldandorj Ariunzul a jejich přátel staly místem setkávání veřejnosti s kulturou asijských zemí.
Od zakladatele muzea se děti dozvěděly mnoho zajímavého ze života v asijských zemích. Bylo pro ně přichystáno jako překvapení posezení v tradiční mongolské jurtě s následnou prohlídkou expozice v budově. Nejčastější otázky byly kolem čínského písma – s ukázkou znaků i různých slov ve vietnamštině, mongolštině či čínštině. „Mně se moc líbilo v jurtě. Na chodbě jsem viděl čínskou rikšu, ve které bych se chtěl vozit. Také se mi líbily krásné slavnostní obleky a sedlo na koně pro malé děti. A pán, co nám věci ukazoval, byl moc hodný,“ prozradil desetiletý Patrik své dojmy z návštěvy muzea.

 

 

 


 

projektpenizeskolam

Škola je zapojena do projektu Evropské unie

EU peníze školám"

V rámci projektu jsme mohli pro žáky vybudovat novou počítačovou třídu a vytvořit Digitální učební materiály (DuM).

 

V případě zájmu o bližší informace k projektu i materiálům, kontaktujte ředitele školy

Více o projektu zde

logo eu


 

Sportujte u nás

nabídka

Kontakt

Dětský domov, Základní škola a Mateřská škola Ledce, příspěvková organizace
Ledce 55
273 05 Smečno

 

 

Mateřská škola Dráček - Tel: 727 876 582

 

datová schránka: 7efyd3v

 

IČ: 48706302

 

Bankovní spojení:

2816409/0300

 

 

Zřizovatel dětského domova:

kr s